Colecție Țara Zarandului

Pentru realizarea colecției ” Țara Zarandului”, documentarea mi-a fost ușurată de domnul  Emilian Madosa, profesor universitar la Universitatea de Agronomie Timișoara, născut la Târnava, județul Arad, dânsul având în proprietate peste 200 de costume populare, multe mai vechi de 100 de ani.

Costumul popular la care fac referire este cel vechi ce se purta în jurul anului 1890 si cel “nou” după anul 1930.

Din păcate după industrializarea excesivă a anilor 1970 și exodul țăranilor în marile orașe, viața acestor haine a fost “curmată”.

Strălucirea costumului din Țara Zarandului se datorează situației economice favorabile din Transilvania și Banat. Veți recunoaște în hainele mele câteva caracteristici esențiale ale hainelor realizate în trecut.

Nădaș – sunt cunoscute poalele cu primă, adică panglici colorate montate sub dantela albă lată.

Șicula – poale cu șlingărai și brâu ornat, bluze cu chei la îmbinarea laților din pânză cu cinări.

Târnava – cămăși cu tivitură, mai sunt și astăzi femei care brodează astfel la Barza.

Buteni – predomină culoarea albastră.

Erau binecunoscuți sumănarii (cojocari) din Sârbești, Buteni, Sebiș, specialiști în realizarea cojoacelor cu oglinzi, a zăboanelor cu goambe sau cu șinoare.

In colecție puteți recunoaște fusta încrețită adânc în talie  terminată cu fodori din cipcă (dantelă) și broderie. Șorțul specific completează prin ornament fusta sau cojocul.

Prin croi și ornament, prin natura materialelor m-am apropiat foarte mult de costumul original. Nu am reușit să îl stilizez prea tare, deoarece am fost mult prea impresionată de hainele originale și nu m-am putut desprinde de bogăția ornamentelor de pe bluze, cojoace si fuste.

In acordurile de nai ale lui Gheoghe Zamfir și ritmuri ardelene vă urez vizionare plăcută.

Designer,

Leontina Prodan


Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/